Velkommen

Velkommen til Rantzausminde Skoles hjemmeside. Hjemmesiden er ikke et forsøg på at skille sig ud fra andre skoler, men derimod et udtryk for et behov om at invitere omverdenen til at se hvordan vi praktiserer vores skole og miljøet, som vores elever træder ind i hver dag. På hjemmesiden kan du blandt andet blive klogere på hvem vi er. Som besøgende på vores hjemmeside er du måske forælder til en af eleverne. Måske overvejer du og familien at flytte til området eller måske ønsker du at søge en stilling hos os. Som nævnt, bestræber vi os på at invitere verdenen indenfor – i dette tilfælde digitalt. 

Billederne som pryder vores hjemmeside er fra skolens hverdag og skildrer naturligvis vores egen elever i forskellige situationer. De naturgrønne omgivelser, kombineret med elever – der ovenikøbet ser glade ud – giver noget helt særligt. Der er ikke tale om et skønmaleri, men mere et øjebliksbillede. Nok er vores elever glade, når de møder ind, men vores elever har dog – ud over smilet – også andre følelsesudtryk at byde ind med. Dette kommer helt naturligt til syne i løbet af deres skolegang og gudskelov for det. Det har stor betydning for skolens lærere i deres daglige arbejde med elevens udvikling – hvad enten det drejer sig om læring eller danneĺse. En af vores vigtigste opgave som skole er, at støtte eleven i karakterdannelsen, hvor robusthed og vedholdenhed er to begreber, som vi har særligt fokus på. Hvor ekspressive eleverne er afhænger naturligvis af elevens personlighed, temperament og baggrund. Derfor er det også afgørende for elevens udvikling og trivsel, når de hver dag bliver mødt af Rantzausminde Skoles lærere – som ved hjælp af deres relationskompetencer møder eleven med anerkendelse og nysgerrighed.

Læring og dannelse dækker et bredt område og handler i virkeligheden om alting. Derfor handler det også om mental sundhed, herunder en italesættelse af følelser. Følelser er individuelle og de samme oplevelser kan fremkalde forskellige oplevelser. Vi har elever, som i perioder har svært ved at komme i skole, samtidigt med at vi har elever som slet ikke kan få nok af skolelivet. Det kan være eleven, der bliver frustreret, når et kemiforsøg går galt. Det kan være elever, der føler en knude i maven ved tanken om at skulle række hånden op. Eleverne som ikke lægger skjul på deres følelser, når de vinder en kamp i idræt – og omvendt, eleverne som ikke skjuler deres skuffelse over at have tabt selvsamme kamp. Vores elevgruppe rummer de udadvendte, de indadvendte og så alle de andre. Man må godt være vred, man må godt vise tårer og man må godt vise sin glæde. Man må også godt synes at noget er kedeligt – for det vil der med garanti være undervejs – men fordi noget er kedeligt er det ikke ensbetydende med at det ikke er fagligt. Og omvendt, at fordi noget er sjovt, er det ikke nødvendigvis et tegn på læring. Vores elever skal i dag veksle mellem forskellige læringsmiljøer. Dette kræver at eleven er omstillingsparat og dette skal vi hjælpe eleven med.

Trivsel udtrykkes ikke kun med et smil på læben. Trivsel er også at mestre sig selv, et udtryk for et velbefindende, der giver følelsen af overskud, gåpåmod, handlekraft og glæde ved at være sammen med andre. Det handler om at skubbe eleven over på den rigtigt øvebane, hvor kan de lære at mestre sig selv – som menneske og som elev. Læring vil fremkalde følelser. Derfor. Hvis en elev ikke smiler hele tiden, betyder det ikke, at eleven er i mistrivsel. Der er ofte elever som spørger, om man kan føle en følelse forkert – ligesom man kan stave et ord forkert? Det er jo et godt spørgsmål.