Børnehaveklasse og SFO
På Rantzausminde Skole har vi FSFO (forårsSFO) og SFO for eleverne på 0.- 3.årgang
Alle skolepædagoger deltager i både undervisningen og aktiviteter om eftermiddagen. Der arrangeres forskellige forløb med børnenes deltagelse - både indenfor, udenfor på legepladsen, i skoven og i det grønne nærmiljø. Der er tid til både fri leg og faste aktiviteter.
I Svendborg Kommune er børn i forårsSFO fra 1. april til 31. juli. ForårsSFO er hverken børnehave eller skole, men et tredje pædagogisk tilbud. ForårsSFO er en naturlig forlængelse af det lærings- og udviklingsforløb, som dit barn har været en del af i dagtilbud og er medvirkende til, at der er en rød tråd mellem dagtilbud og skole.
LÆS MERE om tankerne og målet for ForårsSFO på Rantzausminde Skole og i Svendborg Kommune.
- En Forståelse knyttet til viden, fag og faglighed
- Sociale kompetencer
- Refleksion og evnen til at se sammenhæng
- Lyst til at lære
At være elev i børnehaveklassen hos os er starten på et langt, spændende og udfordrende skoleliv. Det er vigtigt for os, at eleverne møder ind i et godt og trygt skolemiljø, hvor vi sørger for en klar struktur med tydelige spilleregler og hvor alle tager hensyn til hinanden. Dialog er nøgleordet i samarbejdet mellem skolen og hjemmet. Samarbejdet giver sig til udtryk i den gensidige kommunikation i hverdagen, deltagelse i forældremøder, skolehjemsamtaler og andre arrangementer.
Generelt
Vi har 2 børnehaveklasser, der arbejder tæt sammen, så børnene lærer hinanden godt at kende og skaber relationer på tværs af klasserne.
- Vi har 2 børnehaveklasseledere og 1 skolepædagog/pædagogstuderende, 1 ressourcepædagog samt kommende klasseslærere tilknyttet
børnehaveklasserleder. - Børnene møder hver dag til undervisningsstart kl. 8.00
- Morgensamling finder sted hver morgen, hvor der er sange og eventuelle fællesbeskeder.
- En dag om ugen er der udeskoledag.
- Børnene må gerne medbringe 2 madpakker - en lille til om formiddagen og en større til selve spisepausen. Der kan bestilles mad fra ABC-skolemad, men vi anbefaler, at vores yngste børn har madpakke med hjemmefra.
- Idræt og bevægelse er en stor del af Helhedsskolen, dog er det kun selve idrætstimerne, børnene skal have idrætstøj og håndklæde med til.
- Der er mulighed for, at enkeltelever kan få tilbud om ekstra motorisk træning, hvis der måtte være behov for dette.
- Børnehaveklasserne har venskabsklasser/elever fra 5. årgang, som vil være sammen med børnene ved forskellige aktiviteter i løbet af året.
- Afholdelse af forældremøder og trepartssamtaler, hvor børnehaveklasseledere, børnehaveklasselærere og SFO deltager.
Forventningsafklaring
Læringen foregår, når børnene trives og er skoleparate. På det første forældremøde i børnehaveklassen vil der blive afstemt forventninger mellem skolen og hjemmet. Inden da, mener vi, det er vigtigt, at I som forældre ved, hvilke forventninger, skolen har til jer og jeres børn. Vi sætter fokus på at styrke og udvikle børnenes sociale relationer, selvhjulpenhed, vedholdenhed og det følelsesmæssige.
For at jeres børn er godt rustet til rollen som elev, er det vigtigt at:
- er veludhvilede.
- møder til tiden.
- har madpakker med.
- medbringer tøj efter vejrforholdene og skiftetøj.
- har pennalhuset i orden.
At I som forældre:
- bakker op omkring børnenes skolegang.
- følger børnenes skoleforløb via Aula og MinUddannelse.
Rantzausminde SFO - Frirum og fællesskab
FSFO til 3.kl
Vores SFO er et frirum, som helt naturligt tager udgangspunkt i børnenes perspektiv og giver børnene adgang til værdifulde fællesskaber.
Personalet
Vores personale arbejder bevidst med at skabe stærke relationer til børnene, for at kunne støtte og guide dem. Vores personale hjælper børnene ind i fællesskaber og guider børnene i fællesskaberne.
Kontaktpædagogen følger så vidt muligt klassen gennem hele tiden i det yngste børnemiljø (fra FSFO til 2.kl) og skaber gennem arbejdet i klassen og SFO’en relationer til barnet og forældrene. Pædagogen i 3.kl. overtager børnene i slutningen af 2.kl. Samarbejdet mellem lærere og pædagoger er et bærende element i børnemiljøet og understøttes af fælles værdier og mål for arbejdet med børnene.
Overgange
Vores overgange fra skole til SFO bidrager til at skabe tydelighed, tryghed og mulighed for deltagelse for alle børn. Tavlen i fællesrum 2 giver et overblik over dagens og ugens program. I overgangen fra skole til SFO kommer børnene ud under den åbne himmel, hvor den friske luft og bevægelsen i kroppen fylder kroppen med energi.
Område
Vores inde- og udeområder er udformet, så det giver mulighed for at lege med både små og store armbevægelser med udfordringer til både krop og hoved.
Aktiviteter
Vores aktiviteter er alsidige. Forstået på den måde, at vores aktiviteter opmuntrer børnene til at slippe fantasien og kreativiteten løs, opmuntrer til kropslig udfoldelse og danner rammen for gode legefællesskaber. Hver dag sætter noget af personalet et par fælles aktiviteter i gang, mens andre er til rådighed for de børn, der vælger at lege frit.
Aktiviteterne:
Mandag: 14:20 - 15:00
Tirsdag: 14:20 - 15:00
Onsdag: 13:20 - 15:00
Torsdag: 14:20 - 15:00
Fredag: 13:20 - 15:00
Hjem fra SFO
I må hente jeres børn i SFO’en lige når det passer jer og børnene. Personalet kan sende børnene hjem kl 15 og kl 16 (noteres i komme/gå på aula). Personalet kan ligeledes sende børnene til fritidsaktiviteter på skolen og i hallen. Dette aftales med personalet fra årets start og noteres i komme/gå.
2. kl og 3.kl har mulighed for funktionen “selvbestemmer”. Dette betyder i praksis, at I vælger en tidsramme, hvori børnene må gå hjem. Tidsrammen skal slutte kl. 15, kl 16 eller kl 16.30. Med hensyn til ændringer af tidsrammer skal det noteres i komme/gå senest kl 11.30.
Ind og udtjekning
Morgen-SFO: Børnene tjekker sig ind, når de kommer og tjekker sig ud, når de går i skole.
SFO: Personalet hjælper børnene med at blive tjekket ind efter skole. Børnene tjekker sig selv ud, når de enten går eller bliver hentet.
Mad
Børnene skal have en lille madpakke med til SFO’en. Størrelsen afhænger af længden på barnets dag i SFO'en. Hver onsdag og fredag har børnene fra 3.kl. mulighed for at deltage i en madaktivitet, hvor der laves en lille snack til alle børn.
Åbningstider
Mandag - torsdag: 06:30 - 16:30
Fredag: 06:30 - 16:00
Tilmelding via den digitale pladsanvisning på Svendborg Kommunes hjemmeside.
Lukkedage og ferie:
Uge 28 – 29 – 30
Mellem jul og nytår
Fredag efter Kristi Himmelfartsdag
Grundlovsdag
Telefon
Ligesom resten af skolen, er SFO’en mobilfri. Smartwatches skal være indstillet til kun at kunne bruges som ur, når børnene er i skole eller i SFO.
SFO’ens telefonnummer: 62236071 (Telefonen bruges kun til akutte udfordringer).
Når børnene er indskrevet til opstart i forårsSFO, vil der i foråret ske flg.:
- I vil modtage en invitation til forskellige arrangementer/infomøder i løbet af efteråret, så I og jeres børn kan lære skolen at kende.
- Skolens SFO-leder eller en af skolens ressourcepersoner har overleveringsmøder vedrørende enkelte børn fra børnehaverne, hvis der er behov for dette. Dette foregår i marts måned. Ved indskrivningen vil I blive bedt om at give jeres samtykke til, at daginstitutionen og skolen snakker sammen om det enkelte barn og relationer mellem børnene.
- Klassedannelse vil i den forbindelse finde sted kort inden sommerferien og her vil det ligeledes blive meldt ud, så alle er godt forberedte inden sommerferien. Dette sker i et samarbejde mellem personalet fra forårsSFO og børnehaveklasselederne med udgangspunkt i skolens principper for klassedannelse. Selve klassedannelsen finder sted først i juni i samråd med personale fra børnehaverne og ud fra skolens principper om klassedannelser.
I er altid velkommen til at komme på besøg på skolen eller kontakte skolen, hvis der er noget, I er i tvivl om.